Партиите, които влизат в 48-ото Народно събрание, не постигнаха съгласие дали да

...
Партиите, които влизат в 48-ото Народно събрание, не постигнаха съгласие дали да
Коментари Харесай

Зеленски няма да говори на първото заседание на 48-ото Народно събрание

Партиите, които влизат в 48-ото Народно заседание, не реализираха единодушие дали да поканят украинския президент Володимир Зеленски да направи видеообръщение на формалното разкриване на Народното събрание на 19 октомври.

На траялата над час среща в Народното събрание по концепция на ГЕРБ-СДС, се явиха само представители на " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и Движение за права и свободи. От Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " Български напредък " отхвърлиха да участват.  

От Българска социалистическа партия по-рано обявиха, че ще предизвикват среща в понеделник сред парламентарно показаните партии, отдадена на цените, приходите и бюджета. А  " Български напредък " уточни, че подготвителните срещи за разкриване на Народното събрание се политизират и приканиха за фокусиране върху икономическата рецесия.

" Украинският президент Володимир Зеленски няма да бъде поканен да държи тирада на откриването на 48-ото Народно събрание ", изясни след срещата Надежда Йорданова от " Демократична България ". А въпросът за чуване на президента на Украйна ще бъде издигнат още веднъж на първия председателски съвет на Народното събрание. Според Демократична България най-хубавият метод за отправяне на сходна покана е след конституирането на Народното събрание, като тогава ще бъде подложен и въпросът за даване на оръжие на Украйна.

" Ако бяха поканили украинския президент Зеленски на първото парламентарно съвещание, това щеше да покаже ангажираността и отговорността на българския парламент към сериозната геполитическа обстановка, към войната и средата, която ни заобикаля. Демократична България и Политическа партия нямаха съществени причини за какво да не поканим президента Зеленски ", уточни Даниел Митов от ГЕРБ. 

" Ние желаем да бъде изслушаме Зеленски в българския парламент, само че считаме, че първото тържествено церемониално съвещание не е подобаващото време да го чуем в Народното събрание ", каза  Никола Минчев от " Продължаваме промяната ". 

" Хората ни питат докога ще се занимаваме с проблемите на Украйна и по кое време ще стартираме да се занимаваме с проблемите на България ”, съобщи водачът на " Възраждане "  Костадин Костадинов . Според него главната тематика в Народното събрание трябвало да е бюджетът. " Новите избори са най-закономерният излаз от тази политическа рецесия, която стартира незабавно след изборите ", сподели още Костадинов и уточни, че от " Възраждане "  искат референдум за опазване на българския лев. 

Според " Български напредък " подготвителните срещи за разкриване на 48-ото Народното събрание се политизират. " Ние считаме, че нашите гласоподаватели желаят да чуят в незабавен порядък по какъв начин ще стартираме да решаваме непосредствените им проблеми като повишението на цените, инфлацията и цялостната икономическа рецесия. Очакват да се сформира работещо държавно управление ", показват още от партията.  

От ГЕРБ оповестиха, че са предложили на Демократична България да внесат взаимно плана за решение за оказване на военна помощ на Украйна, само че от " Демократична България " отхвърлят. Надежда Йорданова от Демократична България беше безапелационна, че ще го внесат независимо, тъй като това е тяхно предизборно заричане. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР